Vprašanje:

Oče je v oporoki zapustil hišo bratu, denar pa bi dobila s sestro (ustna obljuba). Mati (pooblaščenka) nama noče dati tega.
 

Odgovor:

Če prav razumemo, je oče v oporoki navedel, da je brat dedič hiše, za Vas in sestro pa naj bi obstajala "ustna oporoka" oz. želja, da podedujeta denar.

Zakon o dedovanju glede ustne oporoke določa:

Ustna oporoka

72. člen

(1) Oporočitelj lahko izjavi svojo poslednjo voljo ustno pred dvema pričama le tedaj, če zaradi izrednih razmer ne more napraviti pisne oporoke.

(2) Ustna oporoka neha veljati, ko preteče trideset dni od prenehanja izrednih razmer, v katerih je bila napravljena.

 Priče pri ustni oporoki

73. člen

Pri ustni oporoki so lahko priče samo osebe, ki smejo biti priče pri sodni oporoki; ni pa treba, da znajo brati in pisati.

Dolžnosti prič pri ustni oporoki

74. člen

(1) Priče, pred katerimi je oporočitelj ustno izjavil svojo poslednjo voljo, morajo brez odlašanja zapisati oporočiteljevo izjavo in jo čimprej izročiti sodišču ali jo ustno ponoviti pred sodiščem in pri tem povedati tudi, kdaj, kje in v kakšnih okoliščinah je oporočitelj izjavil svojo poslednjo voljo.

(2) Izpolnitev te dolžnosti ni pogoj za veljavnost ustne oporoke.

Neveljavna razpolaganja v ustni oporoki

75. člen

Neveljavna so določila ustne oporoke, s katerimi se kaj zapušča oporočnim pričam, njihovim zakoncem, njihovim prednikom, njihovim potomcem in njihovim sorodnikom v stranski vrsti od vštetega tretjega kolena sorodstva ali zakoncem vseh teh oseb.

 

Če ti pogoji niso izpolnjeni, del, ko je oče ustno zapustil denar Vam in sestri, ni veljaven.

Če imate pisno oporoko, jo verjetno mati poskuša izpodbijati. V tem primeru bo morala dokazati, da je oporoka neveljavna.

Če ji to ne bo uspelo, se bo oporoka izvršila in brat bo postal lastnik hiše.

V tem primeru (če žena v oporoki ni podedovala ničesar) pa ženi pripada vsaj nujni delež.

 

Glede na to, da je opaziti, da gre tu za postopek, kjer bo dogovor med dediči težko doseči, vsekakor predlagamo, da poiščete pomoč odvetnika, ki Vas bo zastopal v postopku dedovanja premoženja.

 

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kako sestaviti veljavno oporoko?

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!