Vprašanje:

Umrla mi je mama, ki je stanovanje pred smrtjo napisala bratu. Zanima me ali mi pripada nujni delež ali moram tožit.
 

Odgovor:

Predvidevamo, da je mati stanovanje pred smrtjo bratu podarila z darilno pogodbo. V tem primeru Vam nujni delež pripada. Zahtevate lahko, da Vam ga brat izplača, oz. da se darilna pogodba razdre in se stanovanje vrne v dedno maso.

Če obstaja še kakšno drugo premoženje, se lahko nujni delež izplača iz drugega premoženja.

 

Nujni delež morate zahtevati v zapuščinskem postopku.

Če ga ni bilo, ga lahko na pristojnem sodišču sprožite sami (e-obrazec: Zahteva za razpis zapuščinske obravnave v zapuščinskem postopku).

 

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!