Vprašanje:

Ali lahko zahtevam nujni delež pri pogodbi o preužitku?
 

Odgovor:

Ne. Premoženje, ki je predmet preužitka ne more iti v dedno maso, ker gre za odplačno pogodbo med preužitkarjem in prevzemnikom. Prevzemnik namreč premoženja ne "dobi kot darilo", ampak mora v zameno nuditi določene dajatve in storitve (oskrbovanje, streho nad glavo,...).

Zato ta del premoženja ni predmet dedovanja.

Nujni delež bi lahko zahtevali, če bi obstajalo še kakšno drugo premoženje, ki ni del pogodbe o preužitku, ali če prevzemnik (tisti, ki je premoženje s pogodbo dobil) ni izpolnjeval svojih obveznosti iz pogodbe. V tem primeru lahko to pogodbo o preužitku izpodbijate.

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Brezplačni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!