Vprašanje:

Brat ima 700.000 dolga. Sva dediča hiše. Je najbolje, da se svojemu delu odpovem, da ne bi bil vpleten v bratov dolg?


Odgovor:

Če se želite povsem oddaljiti od bratove zadeve, je odpoved dediščini seveda rešitev.

Dediščini se lahko odpoveste tako, da podate pisno ali osebno izjavo na zapuščinski obravnavi na sodišču, ko bo do dedovanja prišlo.

e-obrazec: Odpoved dediščini

Pri tem pa je seveda potrebno poudariti, da gre za bratov dolg. Tudi, če bi prišlo do rubeža in kasnejše prodaje hiše, bi se prodajala le njegova 1/2. Pri tem boste imeli Vi predkupno pravico, torej bodo njegovo 1/2 v odkup najprej ponudili Vam.

Bolj bi bila zadeva zapletena, če bi bila dolžnik oseba, po kateri bi dedovali. V tem primeru bi kot dedič odgovarjali tudi za dolgove, a največ do višine vrednosti podedovanega premoženja. Če bi tako podedovali 1.000 EUR premoženja, bi odgovarjali tudi za do 1.000 EUR dolga.

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!