Vprašanje:

Imam izvršbo. Se lahko odpovem dedovanju, da ne pride do izvršbe na premičnine?


Odgovor:

Dedovanju se lahko odpoveste.

Odpoved dedovanju morate podati pred zaključkom zapuščinskega postopka ustno na zapuščinski razpravi, ali s pisno izjavo, ki jo pošljete na sodišče.

e-obrazec: Odpoved dediščini

V tem primeru premoženje, ki bi ga dedovali načeloma ni predmet izvršbe, saj ni v Vaši lasti.

Vsekakor to velja za nepremičnine.

Pri premičninah pa je možno, da bi premoženje, ki bi ga dedovali, vseeno bilo del rubeža, če se to premoženje nahaja na Vašem naslovu (če denimo živite z osebo, po kateri bi dedovali).

V primeru rubeža premičnin namreč izvršitelj ni dolžan ugotavljati dejansko lastništvo premoženja, ki ga najde na Vašem naslovu.

Če izvršitelj zarubi premoženje, ki ni v Vaši lasti, mora dejanski lastnik vložiti ugovor tretjega, ter svoje lastništvo dokazati na sodišču.

e-obrazec - Ugovor tretjega zoper sklep o izvršbi

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Kako podati ugovor zoper sklep o izvršbi?

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!