Vprašanje:

Se lahko izvržba po pokojnem očetu prenese na dediča? Dedič je naknadno pridobil premoženje po pokojniku.
 

Odgovor:

Da, to je možno.

Dediči odgovarjajo za dolgove umrlega do višine podedovanega premoženja.

Dedič, ki denimo podeduje 1.000 EUR premoženja, odgovarja za do 1.000 EUR dolgov.

Upnik lahko tako terja dediča za dolgove zapustnika, do višine premoženja, ki ga je dedič podedoval.

132. člen Zakona o dedovanju določa, da pokojnikova zapuščina preide na njegove dediče v trenutku njegove smrti. Dediči tako vstopijo v vse materialne in procesne pravice ter obveznosti svojega pravnega prednika v trenutku njegove smrti.

208. člen Zakona o pravdnem postopku v povezavi s 15. členom Zakona o izvršbi in zavarovanju določa, da se postopek, ki je bil prekinjen zaradi smrti stranke, nadaljuje na predlog stranke takoj, ko preneha razlog za prekinitev. Četrti odstavek 24. člena ZIZ v zvezi s tretjim odstavkom istega člena določa, da se izvršba nadaljuje zoper novega dolžnika pod pogojem, če se z javno ali po zakonu overjeno listino dokaže, da je obveznost prešla na novega dolžnika.

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!