Vprašanje:

Hiša je pod hipoteko zaradi sestre. Če se odpovem dedovanju v korist sestre, imam še kakšne dolžnosti do hipotekarnega dolga?
 

Odgovor:

Glede na to, da omenjate dolgove, predlagamo, da se dedovanju ne odpoveste v korist sestre, ampak se dedovanju odpoveste.

Pri odpovedi v korist sodediča namreč ne gre za odpoved ampak za odstop dednega deleža. Tako se smatra, da ste z dednim deležem razpolagali in zato odgovarjate za morebitne dolgove zapustnika in sicer do višine dednega deleža s katerim ste razpolagali.

To ne velja, če se dedovanju preprosto odpoveste, brez da bi imenovali sodediča, ki naj vaše premoženje podeduje. 

e-obrazec - Odpoved dediščini

Predvidevamo pa, da ne gre za dolgove zapustnika, ampak za dolgove sestre, ki bo vaš sodedič. Kot ne odgovarjate za dolgove sodediča, vaše sestre.

Hipoteka predstavlja zgolj zavarovanje. V kolikor sestra ne bo poravnala dolga, bo hipotekarni upnik unovčil zavarovanje, hipoteko in se poplačal iz unovčenja hipoteke.

Tudi če bi podedovali del hiše, bi ob unovčenju hipoteke izgubili svoj del podedovane hiše, za morebiten preostali dolg pa bi odgovarjala sestra, kot dolžnica.

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si -  Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si -  Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!