Vprašanje:

Sem slovenski državljan in živim v Avstraliji. Pred 6 mesecemi mi je umrl oče in me zanima kako je glede dediščine? Rad bi vedel ce mi dediščina pripada?
 

Odgovor:

Kot sin umrlega, ste dedič 1. dednega reda in tako upravičeni do dedovanje.

Seveda, če bo do dedovanja prišlo (če je imel oče ob smrti kaj premoženja).

Če je imel premoženje pred smrtjo, in ga je podaril, ali pa je napisal oporoko v kateri Vas ni navedel kot dediča, lahko zahtevate nujni delež.

Poskusite kontaktirati sorodnike v sloveniji, če je že bila (ali bo) razpisana zapuščinska razprava. Isto lahko preverite tudi na pristojnem okrajnem sodišču (predlagate jo lahko tudi sami (e-obrazec)).

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!