Vprašanje:

Brat skrbi za starše in je dobil celotno premoženje, hišo in zemljo. Kaj pripada meni?
 

Odgovor:

Kot hči ste dedič I. dednega reda in nujni dedič. Tako lahko zahtevate izplačilo nujnega deleža. V kolikor je nujni delež prikrajšan, lahko zahtevate tudi prikrajšanje oporočnih razpolaganj oz. vračilo daril, dokler vaš nujni delež ni poplačan.

V kolikor je brat premoženje dobil v zameno za skrb za starše na podlagi pogodbe o preužitku oz. dosmrtnem preživljanju pa vračila premoženja ne morete zahtevati. Ne gre namreč za darilo ampak odplačni posel, saj mora prevzemnik "plačati" premoženje z dajatvami oz. storitvami.

Vaša možnost bi bila izpodbijati pogodbo v primeru, da brat ne bi spoštoval svojih zavez po pogodbi, ali če dajatev (premoženje) in protidajatev (skrb) nista približno enakovredni.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kako poteka dedovanje zaščitene kmetije?

Informiran.si - Kako in kdaj lahko razdedinite nujnega dediča?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Brezplačni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!