Vprašanje:

Sem 1/2 lastnik hiše, kateri sem povečal vrednost. Dedič zahteva izplačilo deleža od zdajšnje vrednost, ima prav?
 

Odgovor:

Če razumemo prav, ste nepremičnino prejeli kot darilo. Dedič pa sedaj zahteva vračilo darila oz. izplačilo, ker je prikrajšan njegov nujni delež.

Zakon o dedovanju določa, da se vrednost darila oceni po vrednosti ob zapustnikovi smrti in po stanju ob daritvi. 

Torej se je potrebno v namen ugotovitve darila potrebno ugotoviti stanje nepremičnine ob daritvi in ugotoviti vrednost takšne nepremičnine ob zapustnikovi smrti.

Torej v zapuščino sodi podarjeni del nepremičnine, kot je bil podarjen, brez kasnejših vlaganj, ki ste jih opravili, katerega vrednost pa se preračuna oz. ugotavlja na dan zapustnikove smrti.

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!