Vprašanje:

Kaj je zakoniti zastopnik pri dedovanje mladoletne osebe? Je to isto kot skrbnik?

 

Odgovor:

Sodišče mora posebno skrbeti, da pridejo do svojih pravic osebe, ki zaradi mladoletnosti, duševne bolezni ali drugih okoliščin, sploh niso sposobne ali niso popolnoma sposobne, da bi same skrbele za svoje zadeve.

Mladoletne osebe zastopajo v postopkih pred sodiščem zakoniti zastopniki. Običajno so to njihovi starši mladoletnih oseb oz. drug zakoniti zastopnik.

Skrbnika (stalnega ali za posebne primere) mladoletniku postavi CSD. Stalen skrbnik/ca se postavi otrokom, ki nimajo staršev ali za katere starši ne skrbijo. Skrbnikova naloga je, da za mladoletnega varovanca skrbi kot starš in sicer z namenom, da se s skrbjo, vzgojo in izobrazbo vsestransko razvije osebnost in da se usposobi za samostojno življenje in delo. Tovrstno skrbništvo zajema tudi skrb za mladoletnikovo premoženje, pravice in koristi. V primeru dedovanja se mladoletniku postavi skrbnika za posebni primer.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kako in kdaj lahko razdedinite nujnega dediča?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!