Vprašanje:

Starša sta še živa. Sestavili smo notarski zapis, v katerem sin dobi premoženje v vrednosti 200.000€, hči vrednost 15.000€. Je to nujni delež?


Odgovor:

Predvidevamo, da je bila sklenjena izročilna pogodba, s katero sta starša premoženje razdelila med potomce, torej sina in hčerko. V tem primeru je pogodba smatrana kot izročilna, če jo podpišejo vsi potomci. V nasprotnem primeru se smatra, da gre za običajno darilno pogodbo. V tem primeru lahko hči zahteva vračilo darila do vrednosti, kot bi bil prikrajšan njen nujni delež.

Glede na nesorazmerje pa bi sklepali, da ne gre za izročilno pogodbo ampak pogodbo o preužitku. Ker gre v tem primeru za odplačni posel hči nujnega deleža ne more zahtevati. V kolikor sin ne bi izpolnjeval obveznosti po pogodbi ali če bi šlo za nesorazmerje med njegovimi obveznostmi in premoženjem, pa bi hči lahko pogodbo izpodbijala.

Nujni delež, ki pripada hčeri znaša 1/2 zakonskega deleža. Po smrti enega od staršev bodo dediči trije. Sin, hči in preživeli starš. Vsak deduje enak delež, torej 1/3. Po smrti drugega starša, sta dediča 2, sin in hči, vsak deduje 1/2.

V kolikor upoštevamo kot dediča le potomca, torej sina in hči, je njun zakonski delež 1/2. Nujni delež je tako 1/4. 1/4 od 215.000 EUR, po grobem izračunu, tako znaša 53.750 EUR.

Več informacij o tem boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!