Vprašanje:

Hišo sem dobil od staršev (dar pred 30. leti). Je možno dopolniti z pogodbo o preužitku, da ne bi šla v nujni delež po smrti?
 

Odgovor:

Pred sklenitvijo pogodbe, se posvetujte z notarjem, ki bo pripravil pogodbo o preužitku.

Načeloma pa to ni mogoče. Premoženje, ki ste ga pridobili z darilno pogodbo je že vaša last. Predmet pogodbe o preužitku pa je lahko le premoženje, ki je v lasti staršev.

Eventuelno bi lahko starša zahtevala preklic darilne pogodbe zaradi stiske. Darovalec lahko prekliče darilno pogodbo, če pride po sklenitvi pogodbe v položaj, ko je ogroženo njegovo preživljanje. Premoženjska stiska ne sme le groziti, ampak mora obstajati oziroma mora biti takšna, da darovalec nima sredstev za preživljanje sebe oziroma oseb, ki jih je po zakonu dolžan preživljati.

e-obrazec - Preklic darilne pogodbe

Na podlagi preklica bi nato s sporazumom, nepremičnino vrnili staršem.

e-obrazec -  Sporazum o preklicu darilne pogodbe za nepremičnino

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!