Vprašanje:

Brat je lastnik hiše do 1/2. Mati je umrla. Bila je lastnica druge polovice. Lahko beležim svojo dediščino na hišo?
 

Odgovor:

Kolikor razumemo, sta dediča po materi vi in vaš brat. Dedovanje tako poteka v I. dednem redu, vsak od vaju deduje 1/2 zapuščine. Vi tako dedujete 1/4 hiše. To velja seveda, v kolikor mati ni drugače določila v oporoki.

Pri tem boste postali lastnik šele s pravnomočnostjo sklepa o dedovanju. Do delitve dediči upravljajo in razpolagajo z dediščino skupno.

Več informacij boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!