Vprašanje:

Partner zapustnice je umrl za njo. Kako deduje teta partnerja? Ji pripada nujni delež?


Odgovor:

Kolikor razumemo, je najprej umrla zapustnica. Po zapustnici je bil dedič njen partner. 

Po partnerju premoženje, ki ga je dedoval po zapustnici, dedujejo njegovi dediči.

Dediči, v kolikor partner ni sestavil oporoke, dedujejo po dednih redih. Dediči bližnjega dednega reda izključujejo od dedovanja osebe bolj oddaljenega dednega reda.

Pokojnikovo zapuščino dedujejo pred vsemi njegovi otroci in njegov zakonec. V kolikor partner ni imel otrok, se dedovanje prestavi v II. dedni red.

V II. dednem redu dedujejo partnerjevi starši. V kolikor je kateri od staršev pokojen, dedujejo del, ki bi ga podedoval starš, njegovi potomci, torej partnerjevi bratje in sestre. V kolikor so tudi ti pokojni, dedujejo njihovi potomci, torej partnerjevi nečaki, itd.

V kolikor ni dedičev II. dednega reda, dedujejo partnerjevi stari starši v III. dednem redu. Eno polovico zapuščine dedujeta ded in babica po očetovi strani, drugo polovico pa ded in babica po materini strani. V kolikor so ti pokojni, dedujejo njegovi potomci, kamor sodi tudi teta partnerja. teta je tako dedinja le, v kolikor ne deduje nihče iz I. ali II. dednega reda.

Teta ni nujni dedič in ne more zahtevati nujnega deleža.

Več informacij boste našli spodaj:

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!