Vprašanje:

Dedoval bom po pokojni materi. Lahko zapuščino prepustim svojemu otroku? Svojo željo povem na zapuščinski razpravi?
 

Odgovor:

Da. V tem primeru se odpoveste dedovanju, pri čemer se morate odpovedati le v svojem imenu.

Delež zakonitega dediča, ki se odpove dediščini samo v svojem imenu, se deduje, kot da bi bil ta dedič umrl pred zapustnikom. Vaš delež tako dedujejo vaši potomci.

Dedovanju se odpoveste z izjavo, ki jo podate zapuščinskemu sodišču do konca zapuščinskega postopka. Lahko tudi na zapuščinski obravnavi.

e-obrazec - Odpoved dediščini

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!