Vprašanje:

Po očetovi smrti je bil z oporoko izplačan nepriznan polbrat. Je dedni upravičenec tudi po polbratu brez žene in otrok?
 

Odgovor:

Dedovanje poteka v II. dednem redu, ko zapustnik ne zapusti otrok. V II. dednem redu dedujejo, v kolikor zapustnik ni imel (zakonskega) partnerja, starši zapustnika, vsak 1/2. 

Kolikor navajate, polbrat po katerem se deduje, ni imel žene oz. zunajzakonske partnerke. V tem primeru dedujeta njegova starša, vsak 1/2.

Nepriznani polbrat je bil dedič po očetu. Tako bo dedoval tudi po svojem polbratu, vendar le delež, ki bi ga dedoval njun skupni starš, torej pokojni oče.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si -  Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Pravni e-Priročnik - Kako sestaviti oporoko

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!