Vprašanje:

Izhajam iz zaščitene kmetije. Oče je prepisal kmetijo vnuku, bratovemu sinu. Kaj lahko storim, da dobim nujni delež?
 

Odgovor:

Kolikor razumemo je vaš nečak prejel kmetijo z darilno pogodbo. Pri tem naj omenimo, da je potrebno, v kolikor ne gre za darilo, zadevo preveriti podrobneje, saj nujnega deleža v primeru odplačnega posla (prodaje, pogodbe o preužitku, dosmrtnem preživljanju) ni mogoče zahtevati.

V kolikor je vaš nujni delež prikrajšan, lahko zahtevate, da se nujni delež izplača z zmanjšanjem deležev določenih v oporoki, oz. z vračilom daril.

V postopku zapuščinskega postopka, lahko izplačilo nujnega deleža zahtevate z izjavo, ki jo podate sodišču.

e-obrazec - Dedna izjava

V kolikor zapustnik ob smrti ni bil lastnik nepremičnin in sodišče ni razpisalo zapuščinske obravnave, lahko njen razpis zahtevate vi, kot dedič.

e-obrazec - Zahteva za razpis zapuščinske obravnave v zapuščinskem postopku

Pri tem lahko zahteva zmanjšanje oporočnih deležev v 3. letih od razglasitve oporoke, vrnitev daril pa v 3. letih od zapustnikove smrti.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako podariti kmetijsko zemljišče, gozd, kmetijo?

Informiran.si - Kako poteka dedovanje zaščitene kmetije?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

Brezplačni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!