Vprašanje:

Oče je pokojni, mama je lastnica 5/6, sestra pa 1/6 in z sestro se ne moremo zmeniti, je manjša kmetija, kako rešiti to zadevo?
 

Odgovor:

Če se dogovor s sestro ni mogoč, potem bo potrebno na pristojno sodišče vložiti predlog za delitev solastnine.

Tako o delitvi odloči o delitvi sodišče na način, da solastniki dobijo v naravi tisti del stvari, za katerega izkažejo upravičen interes.

Če to ni možno, lahko sodišče določi tudi, da se solastnina proda in razdeli kupnina.

Možno je tudi, da eden izmed solastnikov stvar prevzame in izplača ostale solastnike po ceni, ki jo določi sodišče.

 

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!