Vprašanje:

Pooblaščen sem bil na stričevem računu. 5 mesecev pred smrtjo sem dvignil denar po naročilu pokojnika. Kaj lahko zahtevajo dediči?

 

Odgovor:

V kolikor ste denar porabili za namene in v korist pokojnika, boste sodišču morali predložiti dokaze, ki bodo temu pritrdili.

V kolikor ste denar zadržali in porabili zase, se bo to štelo za darilo.

Predvidevamo, da niste dedič v postopku, ja pa bilo darilo dano v zadnjem letu zapustnikovega življenja. Nujni dediči tako lahko zahtevajo vračilo darila in izplačilo nujnega deleža, če je njihov nujni delež prikrajšan.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

Brezplačni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!