Vprašanje:

Pooblaščen sem bil na stričevem računu. 5 mesecev pred smrtjo sem dvignil denar po naročilu pokojnika. Kaj lahko zahtevajo dediči?

 

Odgovor:

V kolikor ste denar porabili za namene in v korist pokojnika, boste sodišču morali predložiti dokaze, ki bodo temu pritrdili.

V kolikor ste denar zadržali in porabili zase, se bo to štelo za darilo.

Predvidevamo, da niste dedič v postopku, ja pa bilo darilo dano v zadnjem letu zapustnikovega življenja. Nujni dediči tako lahko zahtevajo vračilo darila in izplačilo nujnega deleža, če je njihov nujni delež prikrajšan.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

Brezplačni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!