Vprašanje:

Kako je z dedovanjem v primeru moževe smrti, če sem lastnica hiše samo jaz, on pa ima otroka iz prejšnje zveze?
 
 

Odgovor:

Načeloma premoženje, katerega lastnica ste vi, ni del zapuščine po vašem možu, razen v kolikor gre za vajino skupno premoženje, ustvarjeno z delom, v času zveze. V tem primeru lahko dediči zahtevajo, da se možev del skupnega premoženja določi in umesti v zapuščino.

V kolikor se dediči ne strinjajo glede premoženja, ki sestavlja zapuščino, sodišče stranke napoti na pravdo. V kolikor predvidevate, da bo v primeru dedovanja po možu prišlo do zapletov, predlagamo, da že za časa življenja pri notarju uredita razdelitev svojega skupnega premoženja.

Prav tako predlagamo, da oba pripravita svojo oporoko.

e-obrazec - Oporoka

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si -  Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Informiran.si -  Kaj sodi v skupno premoženje zakoncev?

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!