Vprašanje:

Kako je z dedovanjem v primeru moževe smrti, če sem lastnica hiše samo jaz, on pa ima otroka iz prejšnje zveze?
 
 

Odgovor:

Načeloma premoženje, katerega lastnica ste vi, ni del zapuščine po vašem možu, razen v kolikor gre za vajino skupno premoženje, ustvarjeno z delom, v času zveze. V tem primeru lahko dediči zahtevajo, da se možev del skupnega premoženja določi in umesti v zapuščino.

V kolikor se dediči ne strinjajo glede premoženja, ki sestavlja zapuščino, sodišče stranke napoti na pravdo. V kolikor predvidevate, da bo v primeru dedovanja po možu prišlo do zapletov, predlagamo, da že za časa življenja pri notarju uredita razdelitev svojega skupnega premoženja.

Prav tako predlagamo, da oba pripravita svojo oporoko.

e-obrazec - Oporoka

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si -  Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Informiran.si -  Kaj sodi v skupno premoženje zakoncev?

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!