Vprašanje:

Podedoval sem 3.000 eur. Prijavil sem 3.000 eur pogrebnih stroškov. Dolgov je za 10.000 eur. Me lahko banka terja za 3.000 eur?
 

Odgovor:

Zapustnikovi dolgovi, stroški za popis in ocenitev zapuščine in stroški za zapustnikov pogreb se odštejejo od ugotovljene vrednosti premoženja, ki ga je imel zapustnik ob svoji smrti in tako niso del vrednosti podedovanega premoženja.

Stroški pogreba so se vam dedičem že priznali pri oceni vrednosti zapuščine. 

Dedič odgovarja za zapustnikove dolgove dolgove do višine podedovanega premoženja. V kolikor je bila ocena vrednosti vašega podedovanega premoženja 3000 EUR, odgovarjate za do 3000 EUR dolga.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!