Vprašanje:

Zakonca sta lastnika stanovanja. Ročno napisano neoverjeno, da po smrti 1 ostane 2 potem pa hčeri. Sin ne bo dobil nič. Kako?

Odgovor:

Kolikor razumemo, sta starša napisala oporoko, v kateri po smrti enega prejme stanovanje drugi zakonec, po smrti zadnjega, pa deduje hči.

To je mogoče. Pri tem mora vsak od staršev napisati svojo oporoko. Lastnoročna oporoka mora biti napisana in podpisana lastnoročno. Overitev podpisa ni zahtevana.

Oporočitelj lahko določi v oporoki enega ali več dedičev. Oporočitelj lahko določi v oporoki osebo, kateri naj gre dediščina, če določeni dedič umre pred njim, če se odpove dediščini ali če postane nevreden, da bi dedoval.

Lahko pa kot dedič I. dednega reda zahtevate nujni delež, razen, če bi vas starša razdedinila ali če bi bili nevredni dedovati.

Več informacij o tem boste našli spodaj:

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!