Vprašanje:

Lahko stanovanje, ki mi ga je podarila mati, imam darilno pogodbo, zahtevajo otroci umrlega partnerja iz 1 zakona?
 

Odgovor:

Kolikor razumemo, ne gre za skupno premoženje, ki sta ga ustvarila mati in partner v času njune zveze, ampak gre za njeno posebno premoženje.

Mamini smrti bo dedovanje potekalo v I. dednem redu. V I. dednem redu sta dediča vi in (pokojni) zunajzakonski partner.

Glede na to, da je partner pokojni, njegov delež dedujejo njegovi otroci, ki si njegov delež razdelijo v enakih deležih. 

Vračilo darila lahko zahtevajo nujni dediči, katerih nujni delež je prikrajšan. Nujni dediči so pokojnikovi otroci in posvojenci, pokojnikovi vnuki, pokojnikovi starši, pokojnikov zakonec oz. izvenzakonski partner. Dedi in babice ter bratje in sestre pokojnika so nujni dediči le tedaj, če so trajno nezmožni za delo in nimajo potrebnih sredstev za življenje.

Otroci iz I. zakona (v kolikor niso bili posvojeni s strani vaše matere) niso nujni dediči.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!