Vprašanje:

Teta mi je v oporoki zapustila stanovanje. Ima samo še brata in sestro. Imata pravico do dediščine?

 

Odgovor:

Iz navedenega je razbrati, da sta edina dediča tetina brat in sestra. V kolikor je vaš starš, ki je njen sorodnik pokojen, njegov delež deujete vi. V kolikor je vaš starš kdo od drugih dedičev, vi ne dedujete.

Če je stanovanje edino premoženje, in je njun nujni delež prikrajšan, lahko zahtevata zmanjšanje oporočnega razpolaganja v tej meri, da se pokrije njun nujni delež. 

Pri tem je pomembno, da sta brat in sestra nujna dediča le tedaj, če sta trajno nezmožna za delo in nimata potrebnih sredstev za življenje.

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si -  Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!