Vprašanje:

Kako se ovrednoti nujni delež pri dedovanju?
Je to v % od vrednosti ali po kakem drugem ključu.
 

Odgovor:

Nujni delež predstavlja delež dednega deleža, ki bi ga dobil nujni dedič v dednem postopku, če bi se izpeljalo zakonsko dedovanje.

Nujni delež znaša za otroke in zakonskega (ali zunajzakonskega) partnerja 1/2 zakonskega deleža, za ostale nujne dediče (stari starši in potomci) pa nujni delež znaša 1/3.

Če bi denimo dediču tako po zakonu pripadla 1/2 premoženja, nujni delež znaša 1/4.

Primer:
2 otroka - dediča, zapustnik enemu zapusti celotno premoženje, vredno 1.000 EUR. Zakonski delež je za vsakega dediča 1/2, torej 500 EUR.

Drug otrok lahko zahteva izplačilo nujnega deleža v višini 250 EUR.

Če se dediči o vrednosti dedne mase ne morejo sporazumeti, pa lahko vrednost določi sodišče, s pomočjo cenilca.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju 

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!