Vprašanje:

Polnoletna hči, poročena, živi in dela na Dunaju, je pred 11 leti po smrti očeta podedovala 1/3 stanovanja. Ali lahko podari delež polsestri in kakšen je davek?
 

Odgovor:

Lahko.

Postopek je podrobneje opisan tu:

Informiran.si - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

 

Pri tem sestra plača davek na dediščine in darila, ki je odvisen od vrednosti darila, torej te 1/3 stanovanja. Tabela za odmero davka je objavljena v 8. členu Zakona o davku na dediščine in darila (2. dedni red).

Več o tem lahko preberete tu:

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

 

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!