Vprašanje:

Sama, vdova (70) želim ostati v hiši, dokler bo mogoče. Kakšne so moje obveznosti do obeh otrok, saj nimam možnosti, da bi jima izplačala njun delež.
 

Odgovor:

Če se vprašanje nanaša na dedovanje Vaših otrok po Vaši smrti, potem imata otroka pravico do Vašega premoženja šele ob dedovanju (torej po Vaši smrti). Za časa življenja, pa lahko s svojim premoženjem razpolagate, kakor želite. Predlagamo, da se z otrokoma pogovorite koliko bo po Vaši smrti pripadlo komu in najdete rešitev, ki bo ustrezala vsem.

Če pa gre za situacijo, ko je umrl Vaš mož in sedaj vsi trije dedujete po njemu, pa predlagamo, da se dogovorite, da Vama otroka odstopita svoj delež, ter dedujeta stanovanje po Vaši smrti.

Tudi če dogovor ni možen, pa Vam ni potrebno izplačevati nujnega deleža. Saj lahko podedujeta ustrezen delež na stanovanju in tako denimo postaneta 1/3 lastnika stanovanja, pri čemer lahko Vi še vedno prebivate v stanovanju.

 

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!