Vprašanje:

Mama in sestre se ne morejo dogovoriti, kako razdeliti dediščino. Določi sodnik, kdo kaj deduje?


Odgovor:

V primeru, da se dediči o dedovanju ne morejo dogovoriti, sodišče določi, da so dediči solastniki na celotni dediščini, v deležih, ki pripadejo posameznemu dediču.

Za primer: Dediščina je nepremičnina. Dediči so trije enakovredni dediči (denimo otroci), se na tej nepremičnini vpiše lastninska pravica, kjer so vsi trije dediči lastniki te nepremičnine, vsak do 1/3 celote.

Dediči morajo nato (če želijo) sprožiti ustrezne postopke, za razdelitev solastnine.

Več informacij o tem boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!