Vprašanje:

Kakšen je postopek za začetek ločitve? Sporazumno oz. kaj storiti, če to ni mogoče?
 

Odgovor:

V primeru, da se mož in žena sporazumeta o vseh podrobnostih ločitve (kako se bo razdelilo skupno premoženje, kako bo potekalo preživljanje skupnih otrok) lahko na sodišče vložita predlog za sporazumno razvezo zakonske zveze.

Lahko ga izdelata tudi s pomočjo e-obrazca.

e-obrazec: Predlog za sporazumno razvezo zakonske zveze (ločitev)

Če imata skupno premoženje, morata priložiti notarski sporazum o delitvi prekoženja. V obliki notarskega sporazuma je potrebno urediti tudi vprašanja o morebitnem preživljanju zakonca, ki nima lastnih sredstev za preživljanje, ter vprašanje, kdo ostane v najemniškem stanovanju.

Če imata skupne otroke, ki jih je potrebno preživljati, morata priložiti sporazum, ki to ureja.

e-obrazec: Sporazum o varstvu, vzgoji in preživljanju skupnih otrok ob sporazumni razvezi zakonske zveze

Če se o podrobnostih ločitve ne moreta sporazumeti, oz. če se kdo od zakoncev ne želi ločiti, mora nekdo od zakoncev vložiti tožbo za razvezo zakonske zveze.

e-obrazec: Tožba za razvezo zakonske zveze (ločitev)

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

Brezplačni e-Priročnik - Kako do razveze zakonske zveze

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!