Vprašanje:

Kako se dokazuje obstoj zunajzakonske zveze? Zadostuje skupno prebivališče?
 

Odgovor:

Za obstoj zunajzakonske zveze mora med osebama obstajati življenjska skupnost oz. medsebojna čustvena navezanost, ekonomska skupnost, praviloma pa tudi za skupno prebivanje in gospodinjstvo, torej da navzven delujeta kot mož in žena.

Skupno bivališče je eden od faktorjev, ki lahko kažejo na obstoj zunajzakonske zveze, ni pa pogoj (zunajzakonska zveze lahko obstaja, tudi, če partnerja ne živita na istem naslovu).

Obstoj zunajzakonske zveze se presoja pri vsakem primeru posebej. Dokazuje se s pričami, skupnim bivališčem, morebitnimi skupnimi otroci, ipd.

Zunajzakonska partnerja lahko podpišeta tudi izjavo o obstoju zunajzakonske skupnosti.

e-obrazec: Izjava o obstoju zunajzakonske (izvenzakonske) skupnosti

Več si lahko preberete v članku:

Informiran.si - Razpad zunajzakonske zveze - Kako se deli premoženje, uredi preživljanje otrok,...

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!