Vprašanje:

Lahko hčerka zavrne delež dediščine (npr. del hiše) katerega ji hoče mati dodeliti in zahteva drugačen delež (zemljišče)?
 

Odgovor:

Če hčerka ne želi sprejeti darila, ti tega ni treba. Potrebno pa je vedeti, da lahko mati za časa svojega življenja s svojim premoženjem kot želi. Tako da hčerka od nje nima pravice zahtevati ničesar.

Bo pa hčerka eden od dedičev po materini smrti, takrat se bo lahko glede razdelitve dediščine dogovarjala z ostalimi dediči, v skrajnem primeru pa bo o tem odločalo sodišče, v postopku razdelitve solastnine.

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!