Vprašanje:

Z možem sva poročena 3 leta. V zvezi sva 5 let. Hišo je kupil 5 mesecev pred poroko. Spada hiša v skupno premoženje?
 

Odgovor:

Glede na to, da je zunajzakonska zveza pravno gledano izenačena z zakonsko zvezo, bi lahko argumentirali, da je pred zakonsko zvezo med Vama obstajala zunajzakonska zveza, med obstojem katere, je bila pridobljena tudi hiša.

Če je bila hiša kupljena z denarjem, ki je bil pridobljen v času Vajine zunajzakonske zveze, z delom, bi se lahko smatralo, da je hiša del skupnega premoženja.

Pri tem je pomembno, da kupnina ni bila pridobljena pred Vajino zvezo, oz. kot darilo oz. dediščina.

Predlagamo, da poiščete pomoč odvetnika, saj boste (v primeru, da se ne morate dogovoriti z možem) morali na sodišču dokazovati obstoj in izvor skupnega premoženja ter trajanje in obstoj zunajzakonske zveze pred sklenitvijo zakonske zveze.

Več informacij najdete v spodnjih povezavah:

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

Brezplačni e-Priročnik - Kako do razveze zakonske zveze

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!