Vprašanje:

Lahko otrok zavrne plačevanje stroškov doma starostnikov za mamo, ker kot otrok ni živel pri njej? Hoče pa biti dedič posesti.

Odgovor:

Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR) določa, da so polnoletni otroci dolžni po svojih zmožnostih preživljati svoje starše, če ti nimajo dovolj sredstev za življenje in si jih ne morejo pridobiti.

V ta okvir spada tudi plačilo oz. doplačilo oskrbe in prebivanja v domu za ostarele.

Ni pa otrok pa ni dolžan preživljati starša, ki iz neopravičenih razlogov ni izpolnjeval preživninskih obveznosti do njega. To je potrebno dokazovati na pristojnem CSD-ju.

V primeru, da je otrok opustil skrb za mamo, pa je bil to dolžan storiti, se lahko po 126. členu Zakona o dedovanju šteje kot nevrednega dedovanja.

Več lahko preberete v Pravnem e-Priročniku - Najpomembnejše informacije o dedovanju

 

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!