Vprašanje:

Oče mi do 9. razreda ni plačeval preživnine. Sedaj sem stara 18 let. Še lahko kaj storim?
 

Odgovor:

Če razumemo prav, Vam oče ni plačeval preživnine, do Vašega 14. leta, čeprav je bil to dolžan.

Načeloma lahko vložite izvršbo za neplačane obroke preživnine. Pri tem morate vedeti, da posamezen obrok preživnine zastara v 3. letih od datuma, ko bi moral biti plačan.

Ti obroki preživnine so tako zastarali, tako da izvršba ne bo uspešna, če bo oče vložil ugovor zoper sklep o izvršbi. Če tega ne bo storil, se bo izvršba opravila.

e-obrazec - Predlog za izvršbo - izterjava preživnine

Več o tem lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kako izterjati preživnino? - Kako izterjati preživnino po sodni poti in kaj storiti, če je izterjava neuspešna?

Informiran.si - Zastaranje dolga - Kdaj zastara dolg (račun, položnica,...)?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!