Vprašanje:

So stroški stanovanjskega kredita obveznost obeh partnerjev? Kredit je bil vzet pred vselitvijo partnerja, kot lastnik je vpisan samo eden.


Odgovor:

Obveznosti plačevanja kredita so določene v kreditni pogodbi. Torej je kredit dolžan odplačevati kreditojemalec. Običajno je (v primerih, ko partnerja pri banki vzameta stanovanjski kredit) kreditojemalec eden od njiju, drugi pa je porok. Seveda pa je vsak kreditni posel lahko specifičen.

Seveda pa je tu potrebno omeniti tudi koncept skupnega premoženja.

V skupno premoženje spada vse premoženje, ki je v času zakonske zveze (ali zunajzakonske zveze) ustvarjeno z delom.

Torej v skupno premoženje ne spada premoženje, ki ga je imel kdo od zakoncev (ali partnerjev) že pred zvezo, kot tudi ne premoženje, ki sta ga zakonca podedovala ali dobila kot darilo. Pri tem ni pomembno, kdo je dejansko "uradni lastnik" tega premoženja (denimo kdo je kot lastnik vpisan v zemljiški knjigi).

Skupno premoženje se med zakonca (denimo v primeru ločitve ali razpada zunajzakonske zveze) deli v razmerju 50:50, razen če kdo od zakoncev uspe dokazati, da je v premoženje prispeval nad-proporcionalno več in mu tako pripada večji delež.

Kdo dejansko odplačuje kredit (v primeru Vašega stanovanja) ni pomembno. Pomembno je, ali se stanovanje odplačuje s prihodki, ki so zasluženi v času zveze.

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!