Vprašanje:

Sem lastnica stanovanja. Že 5 let sem brez službe. Kako se deli premoženje ob ločitvi. Skupaj sva 7 let.
 

Odgovor:

V postopku razveze zakonske zveze se deli skupno premoženje zakoncev.

V skupno premoženje spada premoženje, ki je v času zakonske zveze ustvarjeno z delom.

V skupno premoženje ne spada premoženje, ki ga je imel kateri od zakoncev pred zvezo, kot tudi ne premoženje, ki ga je kateri od zakoncev pridobil kot darilo ali ga podedoval.

Skupno premoženje se ob razvezi deli na pol, razen če kateri od zakoncev dokaže, da je prispeval nad proporcionalno večji delež.

V kolikor je ločitev sporazumna, premoženje razdelita v obliki notarskega sporazuma. V kolikor gre za razvezo s tožbo, pa o delitvi premoženja odloči sodišče.

Več lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!