Vprašanje:

Sem poročena, imava 3 otroke. Hiša in 42 ha površine je pisano nanj. Kaj mi pripada ob ločitvi?


Odgovor:

Ob razvezi zakonske zveze se deli skupno premoženje zakoncev.

V skupno premoženje spada premoženje, ki ga zakonca ustvarita z delom v času zakonske zveze.

Torej v skupno premoženje ne spada premoženje, ki ga je kdo od zakoncev imel pred zakonsko zvezo, oz. premoženje, ki ga je kdo od zakoncev dobil kot darilo ali ga podedoval.

Vsakemu od zakoncev pripada 1/2 skupnega premoženja, razen če kateri od zakoncev dokaže, da je prispeval nad proporcionalno več.

Koliko in katero premoženje vam pripada je tako odvisno od tega, kaj spada v skupno premoženje in ali je kateri od zakoncev prispeval nad proporcionalno več in lahko to tudi dokaže.

V kolikor za to obstajajo pogoji, lahko zahtevate tudi preživnino zase.

Zakonec, ki nima sredstev za življenje in brez svoje krivde ni zaposlen, ima pravico od drugega zakonca zahtevati preživnino po razvezi zakonske zveze.

Preživnina se določi glede na potrebe upravičenca in zmožnosti zavezanca. Preživnina se sme priznati tudi za določen čas, da se razvezani zakonec vživi v nov položaj in da si uredi razmere. 

Sodišče lahko zahtevek za preživnino zavrne, če bi bilo plačilo preživnine upravičencu glede na vzroke, ki so pripeljali do nevzdržnosti zakonske zveze, krivično do zavezanca ali če je upravičenec pred ali med postopkom za razvezo zakonske zveze oziroma po razvezi zakonske zveze storil kaznivo dejanje zoper zavezanca, otroka ali starše zavezanca.

Zakonec prav tako ni dolžan preživljati drugega zakonca, če bi bilo s tem ogroženo njegovo lastno preživljanje ali preživljanje mladoletnih otrok, ki jih je po tem zakonu dolžan preživljati.

Več informacij boste našli spodaj:

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!