Vprašanje:

Starši imajo namen na moje ime prepisati hišo. Kako lahko to storimo, da ne bo nihče drug zahteval deleža?
 

Odgovor:

Predvidevamo, da obstajajo še drugi dediči (Vaši bratje in sestre), ki s strani staršev ne bodo dobili ničesar.

Ena možnost je darilna pogodba. S to pogodbo vam starši podarijo nepremičnino takoj. Vendar v tem primeru lahko ostali dediči ob dedovanju zahtevajo nujni delež.

Zato bi bila v tem primeru priporočljiva denimo izročilna pogodba (ki jo morajo podpisati tudi vsi dediči) oz. izročilna pogodba, s katero postanete lastnik nepremičnine, v zameno pa se zavežete skrbeti za starša do njune smrti.

Obe te pogodbi mora sestaviti notar, tako da predlagamo, da se za več informacij obrnete na najbližjega notarja (seznam notarjev).

Več informacij boste našli v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!