Vprašanje:

Se podedovano stanovanje, na katerega je bil vzet gotovinski hipotekarni kredit, deli ob ločitvi?
 

Odgovor:

V postopku razveze zakonske zveze se deli skupno premoženje zakoncev.

V skupno premoženje zakoncev spada premoženje, ki ga zakonca v času zveze ustvarita z delom. Torej v skupno premoženje ne spada premoženje, ki sta ga imela zakonca pred zvezo, niti ni del skupnega premoženja premoženje, ki ga katerikoli zakonec podeduje, ali prejme kot darilo (med ali pred zvezo).

V skupno premoženje spadajo tudi dolgovi, s katerimi se to skupno premoženje financira.

Glede na to, da omenjate, da je bilo stanovanje podedovano, le-to ni del skupnega premoženja. Je pa del skupnega premoženja vajin morebiten vložek v to stanovanje, v kolikor je bil financiran s skupnim premoženjem.

Glede hipoteke, ki jo omenjate, glede na informacije, ki ste jo podali, težko rečemo zagotovo, vendar predvidevamo, da je bila uporabljena kot zavarovanje za kredit, ki se je odplačeval iz vajinih prihodkov in je tako premoženje, ki se je financiralo s tem kreditom in sam kredit, del delitve ob razvezi zakonske zveze.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!