Vprašanje:

Za poroko sva od njegovih staršev dobila avto, ki je pisan na njega. Mi pripada del avta? Kako ga iztržiti?
 

Odgovor:

Predvidevamo, da gre v vašem primeru za delitev premoženja ob razvezi.

V skupno premoženje zakoncev, ki se deli ob razvezi spada premoženje, ki ga zakonca ustvarita v času zakonske zveze z delom.

V skupno premoženje ne spada premoženje, ki ga kateri od zakoncev pridobi kot darilo, podeduje ali ga ima že pred zvezo.

V kolikor dogovor z možen ni mogoč bo o tem, kaj spada v skupno premoženje in kako se bo le-to delilo, odločilo sodišče.

Ocenjujemo, da da je v konkretnem primeru težko dokazati, da je bilo darilo dano obema. Pravni dokumenti se predvidoma navezujejo le na vašega moža. Zato predvidevamo, da bodo starši in mož trdili, da je bilo darilo dano le možu.

Tudi če bi dokazali, da je bilo darilo dano obema, bi lahko moževi starši uveljavljali vračilo darila saj z razvezo odpade pravna podlaga pravnega posla oz. darila. Darilo je bilo namreč predvidoma dano v pričakovanju, da bosta z možem živela skupno premoženje.

Več lahko najdete spodaj:

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!