Vprašanje:

Kako se deli premoženje v primeru z izvenzakonskim partnerjem, ki ima istočasno še eno izvenzakonsko življenje. 
 

Odgovor:

Po določilih Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, nihče ne more skleniti nove zakonske zveze, dokler njegova prej sklenjena zakonska zveza ne preneha ali ni razveljavljena.

Isto velja tudi za obstoj zunajzakonske zveze. Oseba ne more biti v dveh različnih zunajzakonskih zvezah. v tem primeru bi bilo potrebno ugotoviti (na podlagi prič, materialnih in drugih dokazov), med katerimi osebami je zunajzakonska zveza obstajala.

Pri tem je potrebno vedeti, da ni vsaka zveza, zunajzakonska zveza. Zunajzakonska skupnost je dalj časa trajajoča življenjska skupnost moškega in ženske, ki nista sklenila zakonske zveze po vsebini pa je njuna zveza enaka življenjski skupnosti, ki obstaja med zakoncema.

V skupno premoženje zunajzakonskih partnerjev spada premoženje, ki ga partnerja, v času zveze, ustvarita z delom. Premoženje se deli v enakih deležih, razen če kateri od partnerjev dokaže, da je prispeval nadproporcionalno več.

V kolikor ne gre za skupno premoženje zunajzakonskih partnerjev, gre za delitev solastnine oz. za zahtevo za povračilo vložka, ki ga je oseba vložila v premoženje druge osebe.

Več informacij o tem boste našli spodaj:

Informiran.si - Razpad zunajzakonske zveze - Kako se deli premoženje, uredi preživljanje otrok,...

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!