Vprašanje:

Če vzame stanovanjski kredit samo 1 partner, odplačujeva pa ga vsak pol, je lahko problem v primeru ločitve (večji del pripada kreditojemalcu)?

 

Odgovor:

Kot skupno premoženje zakoncev spada premoženje, ki ga zakonca v času zveze pridobita z delom. V skupno premoženje tako ne spada premoženje, ki ga imata zakonca pred zvezo in ki ga pridobita kot dediščino ali kot darilo.

V primeru delitve skupnega premoženja, denimo ob razvezi, se deli skupno premoženje in tudi dolgovi oz. obveznosti, s katerimi se to skupno premoženje financira.

Načeloma se smatra, da zakonca v skupno premoženje prispevata enako, tako da se deli v razmerju 50:50, razen če kateri od zakoncev dokaže, da je prispeval nad proporcionalno več.

Vsekakor je smiselno, da shranjujete dokaze o plačevanju obveznosti s strani kredita, čeprav načeloma to ne bi smelo predstavljati podlage za manjšo zahtevo do skupnega premoženja s strani zakonca, ki ni kreditojemalec.

Kot primer. Eden od zakoncev plačuje kredit, drugi pa v enakem znesku plačuje mesečne račune. Čeprav samo eden od zakoncev financira kredit, oba prispevata enakovredno in sta zato oba upravičena do enakega deleža na skupnem premoženju.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o ločitvi

Informiran.si - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Pravni e-Priročnik - Kako do razveze zakonske zveze

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!