Vprašanje:

Kako se deli stanovanje? Jaz sem vzel kredit, punca mi nakazuje 1/2 kredita. Jaz sem v obnovo vlozil 28K, ona 910€.
 

Odgovor:

V primeru razveze se deli skupno premoženje, ustvarjeno v času zveze. V skupno premoženje partnerjev spada premoženje, ki ga partnerja v času zveze pridobita z delom.

V skupno premoženje ne spada premoženje, ki:

  • ga je imel kateri od partnerjev v lasti že pred zvezo,
  • ga partner (kadarkoli) podeduje,
  • ga partner (kadarkoli) dobi kot darilo.

Pri delitvi skupnega premoženja se šteje, da sta deleža partnerjev na skupnem premoženju enaka, partnerja pa lahko dokažeta, da sta prispevala k skupnemu premoženju v drugačnem razmerju.

V sporu o tem, kolikšen je delež vsakega partnerja na skupnem premoženju, upošteva sodišče ne le dohodek vsakega partnerja, temveč tudi druge okoliščine, kot na primer pomoč, ki jo partner daje drugemu partnerju, varstvo in vzgojo otrok, opravljanje domačih del, skrb za ohranitev premoženja in vsako drugo obliko dela in sodelovanja pri upravi, ohranitvi in povečanju skupnega premoženja.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Razpad zunajzakonske zveze - Kako se deli premoženje, uredi preživljanje otrok,...

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!