Vprašanje:

Z izvenzakonsko partnerico sva živela pol leta skupaj. Imel sem blokiran račun. Plačevala je moje položnice. Hoče denar.
 

Odgovor:

Vsak zakonec za svoje obveznosti, ki jih je imel zakonec pred sklenitvijo zakonske zveze, in za obveznosti, ki jih prevzame po sklenitvi zakonske zveze, odgovarja s svojim posebnim premoženjem in s svojim deležem na skupnem premoženju. Kolikor razumemo gre v primeru plačil za vaše osebne obveznosti, ki so bile poravnane iz skupnega premoženja, torej prihodkov, ki jih je oz. sta jih v času zveze ustvarila z delom. Prihodki ki jih partnerja ustvarita z delom v času zveze z delom spadajo v skupno premoženje. Delitev skupnega premoženja se opravi v razmerju 50:50, razen če kateri od zakoncev oz. partnerjev dokaže, da je prispeval nadproporcionalno več.

Za konkreten odgovor bi bilo potrebno preveriti, ali bi lahko plačilo šteli kot darilo. Običajnih daril, ki sta si jih zakonca dala drug drugemu pred sklenitvijo zakonske zveze ali med zakonsko zvezo, ni treba vračati. Druga darila, zlasti taka, ki niso sorazmerna premoženjskemu stanju darovalca, se morajo vrniti, in sicer v tistem stanju, v katerem so bila v trenutku, ko je nastal vzrok za razvezo.

Za konkreten odgovor, ali ste dolžni vrniti plačila in koliko, bi bilo potrebno preveriti konkretne okoliščine vašega konkretnega primera. V kolikor so bile vaše posebne obveznosti poplačane iz partneričinega posebnega premoženja, denimo prihrankov, bi vsekakor lahko to šteli kot darilo. V kolikor ne gre za običajno darilo, ste dolžni to vrniti. Tudi, v kolikor so bile obveznosti poravnane iz skupnega premoženja, bi sklepali, da ste dolžni partnerici vrniti vsaj vložek za njen del skupnega premoženja, torej vsaj polovico. 

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

Informiran.si - Razpad zunajzakonske zveze - Kako se deli premoženje, uredi preživljanje otrok,...

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!