Vprašanje:

Rada bi se ločila zaradi nevzdržnih razmer doma. Kakšna je možnost in razlogi, da otroka dodelijo očetu, ker s tem grozi.


Odgovor:

V Vašem primeru boste morali postopek izpeljati preko tožbe.

To storite tako, da na pristojno sodišče vložite tožbo za razvezo zakonske zveze. Takšno tožbo lahko izdelata tudi preko e-obrazca: Tožba za razvezo zakonske zveze (ločitev).

Ob vložitvi morate na sodišču, kjer boste vložili tožbo, poravnati sodno takso, ki trenutno znaša 72 EUR.

Glede otrok in preživljanja le-teh so v večini primerov takšne grožnje in skrbi odveč. To ne pomeni, da partner ne more zahtevati skrbništva, ampak pomeni, da on sam ne odloča o tem.

Skrbništvo namreč določi sodišče, ki presodi (na podlagi Vajinih izjav, mnenja, ki ga oblikuje CSD in lastne presoje), kakšna oblika skrbništva je najbolj primerna za otroka.

Pri tem ne sme gledati na Vajine ampak izključno na otrokove koristi in potrebe.

Vsekakor predlagamo, da se pred vložitvijo tožbe, posvetujete na svojem CSD-ju.

Več informacij o tem boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

e-Priročnik - Kako do razveze zakonske zveze

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!