Vprašanje:

K meni, v mojo hišo, se je pred 10. leti vselil partner. V hišo je vložil nekaj sredstev in dela. Kako sedaj deliti?
 

Odgovor:

Ob razhodu zunajzakonskih partnerjev se deli njuno skupno premoženje. V skupno premoženje ne spada premoženje pridobljeno kot darilo, dediščina ali premoženje, ki ga imata partnerja med zvezo.

V skupno premoženje, ki je predmet delitve ob razpadu zunajzakonske zveze, spada premoženje, ki ga partnerja ustvarita z delom v času zakonske zveze. V obseg skupnega premoženja spada tudi tisto premoženje, ki sta ga ustvarila zakonca vsak s svojim od dela drugega zakonca neodvisnim delovnim prispevkom. 

Tako je potrebno oceniti to skupno premoženje, ki bo dejansko predmet delitve. Iz navedenega bi sklepali, da v skupno premoženje spada vložek, ki sta ga v času zveze vložila v vašo nepremičnino.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Razpad zunajzakonske zveze - Kako se deli premoženje, uredi preživljanje otrok,...

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!