Vprašanje:

Ima lahko roditeljske pravice oz. skrbništvo nad otrokom oseba, ki je bila na zdravljenju zaradi alkohola? 
 

Odgovor:

Zaradi zdrave rasti, skladnega osebnostnega razvoja in usposobitve za samostojno življenje in delo imajo starši pravice in dolžnosti, da skrbijo za življenje, osebnostni razvoj, pravice in koristi svojih mladoletnih otrok. Te pravice in dolžnosti sestavljajo roditeljsko pravico.

Roditeljska pravica se odvzame roditelju, ki zlorablja roditeljsko pravico, ali je otroka zapustil, ali je s svojim ravnanjem očitno pokazal, da ne bo skrbel za otroka, ali drugače hudo zanemarja svoje dolžnosti. Roditeljska pravica se odvzame s sodno odločbo.

Roditeljska pravica se roditelju lahko vrne z odločbo sodišča, če preneha razlog, zaradi katerega mu je bila ta pravica odvzeta, razen če je bil otrok posvojen.

O zadevah iz prejšnjih odstavkov odloča sodišče v nepravdnem postopku.

Dejstvo, da je oseba prestala zdravljenje zaradi odvisnosti od alkohola še ne pomeni podlage za odvzem roditeljske pravice. Še posebej v kolikor je bilo zdravljenje uspešno.

Na žalost razpolagamo z premalo informacijami, da bi lahko podali bolj konkretno mnenje o sami zadevi. Bi pa predlagali, da se v kolikor smatrate, da bi bil potreben odvzem roditeljske pravice, obrnete neposredno na pristojni  CSD.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!