Vprašanje:

Z ženo sva solastnika nepremičnine, svoj del bi prepisal nanjo. Kakšni so stroški in postopek? Mora ona v to privoliti?
 

Odgovor:

Za prepis lastništva imata več možnosti, seveda pa se mora s samim darilom žena strinjati.

Skleneta lahko darilno pogodbo, ali pa denimo sporazum o delitvi skupnega premoženja. Na podlagi 47. člena Zakona o notariatu, morajo biti pravni posli, ki urejajo premoženjska razmerja med zakoncema sklenjena v obliki notarskega zapisa.

Tako mora dokument s katerim boste prenesli lastništvo sestaviti notar. Na podlagi tega dokumenta se nato žena vpiše v zemljiško knjigo. To lahko stori pri notarju, osebno na zemljiški knjigi, ali preko portala e-sodstvo.

Več informacij o postopku vpisa v zemljiško knjigo boste našli tu: Kakšen je postopek vpisa v zemljiško knjigo?

Več informacij o tem, kako poteka podaritev nepremičnine, lahko preberete tu: Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Za ceno on bolj natančen postopek predlagamo, da kontaktirate najbližjega notarja (seznam notarjev).

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!