Vprašanje:

Mama je 100% lastnica hiše. Zgradila jo je s partnerjem. Skupaj živita 40 let. Poročen je z drugo. Kakšne pravice ima? 
 

Odgovor:

Najprej  moramo opozoriti, da nihče ne more skleniti nove zakonske zveze, dokler njegova prej sklenjena zakonska zveza ne preneha ali ni razveljavljena. Isto velja za zunajzakonsko zvezo. Oseba tako ne more biti istočasno v zakonski in zunajzakonski zvezi.

To pomeni, da zunajzakonska zveza med materjo in njenim poročenim partnerjem ne more obstajati. Tako tudi ne more obstajati skupno premoženje, ki bi ga v takšni zvezi ustvarila.

Partner pa lahko od vaše matere zahteva povračilo svojih vložkov v materino premoženje. Glede na to, da je bil (predvidoma) vsaj del vložkov iz skupnega premoženja partnerja in njegove žene, bi lahko tudi partnerjeva žena ob razvezi ali dedovanju zahtevala, da se 1/2 vložka (njen del skupnega premoženja) povrne.

Več informacij boste našli spodaj:

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!